L'astronomia és la ciència que estudia l'univers i els cossos celestes o astres, a partir de la informació que ens arriba d'ells a través de la radiació electromagnètica, tant pel que fa a la posició i moviment en l'esfera celeste com pel que fa a la seva natura, estructura i evolució.

L'univers, és la totalitat del continu espai-temps en què es troba la humanitat, juntament amb tota la matèria i energia continguda en ell. A gran escala, és l'objecte d'estudi de la cosmologia, que es basa en la física i l'astronomia, tot i que alguns dels temes d'estudi voregen la metafísica. Actualment, els experts no estan d'acord sobre si és possible (en principi) d'arribar a observar la totalitat de l'Univers.
L'astronomia és una de les poques ciències en què els aficionats encara poden jugar en un paper actiu, especialment en el descobriment i seguiment de fenòmens com les corbes de llum d'estrelles variables, el descobriment d'asteroides i cometes...
No hem de confondre'ns que l'astronomia és el mateix que l'astrologia. L'astrologia afirma que el destí de les persones i dels assumptes humanes es troben relacionats amb les posicions aparents dels cossos astonòmics en el cel.
El primer telescopi, fou creat el 1608, quan l'astronomia només comprenia l'observació i predicció del moviment dels objectes que podien ser observats a simple vista.